Ser Indyjski Panir
Podstawowe informacje o produkcie
nazwa: | Ser Indyjski Panir |
kod: | wagowy |
waga: | ok. 300g |
opakowanie: | folia - próżnia |
termin: | 30 dni |
Pozostałe informacje o produkcie
Ser Panir - bardzo popularny w Indiach przyrządzany na 100 sposobów doskonały do sałatek, grillowania, gulaszy wegetariańskich, kanapek itd.
Jest przede wszystkim bardzo niskotłuszczowym i niskokalorycznym produktem, który bez wyrzutów sumienia można konsumować w większej ilości, np. jako danie główne. Panir jest rodzajem domowego twarogu wykorzystywanym szeroko w kuchni indyjskiej. Wytwarzany jest z mleka krowiego zakwaszanego. Używany tradycyjnie w potrawach wegetariańskich typu curry, może być także smażony w panierce lub podpiekany Z serowarskiego punktu widzenia ser Panir należy do świeżych, młodych i nietopliwych serów twarogowych. Odznacza się on kruszącą, acz lekko ciągnącą teksturą i kolorem lekko pożółkłej bieli. Jest na tyle twardy, że daje się bez trudu kroić w kostkę i zachowuje łatwo kształt nadany przy wyrobie dlatego idealnie nadaje się do sałatek. W smaku jest mleczny, lekko kwaśny. Owa aromatyczna subtelność jest jednak jego wielką zaletą – Panir doskonale wpasowuje się w każde tło i najczęściej bywa podawany ze słynnymi z korzenności indyjskimi sosami. Nawet w surowej, naturalnej postaci indyjski twaróg ma jednak wielu miłośników. Gości regularnie w każdej hinduskiej rodzinie i wpisał się na trwałe do kolorytu kuchni indyjskiej, serwowanej dziś z entuzjazmem na całym niemal świecie.